Bok Nr 19Boktjuven av Markus Zusak

En ungdomsbok, men låt inte det hindra dig. Helt underbar, jag älskar språket, stilen, bilderna, historien. Läs!

Det är döden som berättar för oss om Boktjuven - Liesel Meminger. Hon är nio år och nazisterna har tagit över tyskland. Döden får arbeta hårt och Liesel lär sig läsa.

Jag är särskilt förtjust över hur Mein Kampf kommer till användning i bokens berättelse.


Bok Nr 17 och 18

 

Det mörka tornet del 5 och 6

Tre King på rad! =o)

Det mörka tornet är Kings fantasy epos, han har skrivit på dessa böcker större delen av sitt liv. De handlar om Revolvermannen Roland som söker efter det Svarta/Mörka Tornet och samtidigt försöker skydda det från den Röde Kungen som försöker störta tornet. Det Mörka tornet är vad som håller samman alla världar och stabiliserar universum så det säger sig själv att om tornet rasar blir de inget skoj.

Bra böcker, sången om susannah var den jag gillade minst.

Bok Nr 16

 

Duma Key av Stephen King

 

King är en av favoriterna.

Duma Key handlar om en man som är med om en ruskig olycka, han blir riktigt illa skadad och hans äktenskap går  i sopen på grund av detta. Tur i oturen att han är rik...

Han hamnar på ön Duma Key och börjar måla. På ön finns en varelse som såklart ställer till det och så blir det sådär jobbigt som det kan bli ibland.

Kings berättarteknik får mig alltid fast, även när själva berättelsen inte är sådär jättebra är alltid utan undantag karaktärerna, människorna fashinerande och underbara att läsa om. Ibland skulle jag vilja att King bara skrev om folk och struntade i att ha med det övernaturliga, i Duma Key hamnar det lite i vägen för berättelsen.

Ett berättargrepp som King (och flera andra författare) gärna använder sig av nuförtiden och som börjar gå mig rejält på nerverna är en variation av temat "och om han/hon/det bara hade vetat att..." och så beskrivs något fruktansvärt som kommer hända längre fram. Jag HATAR att bli manipulerad! Är boken bra läser jag den i vilket jävla fall, de behöver inte försöka lura mig att läsa.

Nåja, i vilket fall som helst - Duma Key - brabok.


Bok Nr 15En bra dag att dö av Simon Kernick

Ännu en rea bok - 29 kr på Maxi. Visade sig vara bok nummer två om en deckare vid namn Dennis Milne. Helt okej, värd pengarna skulle jag säga. Duger utmärkt som läsning i hängmattan.


Bok Nr 14

 

En alltigenom onödig bok. Usch. Tråkig. 15 kr var för mycket.


Bok Nr 13Montecore - en unik Tiger av Jonas Hasen Khemiri

Ett fynd för 15 kr, det lönar sig att rota i reabackar ibland. Det som fångade min blick var omslaget, svart och silver, så jag plockade upp den och läste baksidetexten så där som man gör. lite förstrött.

"Författarn Jonas Hassen Khemiri får ett oväntat mail från sin pappas barndomskamrat Kadir. På en säregen fransk-arabisk svenska presenterar Kadir en genial idé: »Låt oss kollidera våra kloka huvuden i ambitionen att kreera en biografi värdin din prominente far!«

Så börjar texten på baksidan. Vid orden "låt oss kollidera våra kloka huvuden" bestämde jag mig. Detta var en bok jag måste läsa.

En njutning att se det svenska språket användas på detta sätt. För mig har är invandrarnas största bidrag till Sverige inte kebab utan att de ger oss chansen att se och höra vårt språk i nya vinklar. Jag vill säga tack, tack för att ni kom och tack för att ni lärt mig se mitt språk på nya sätt.

Ja, och tack för kebaben, den är god =)

Montecore är rolig, i skrattet finns en bismak, en fetsunking smak av rasism, hur den smyger sig in och sitter i skrevorna. Som en fjärt ingen vill kännas vid "jag är inte rasist - men"... har du någon gång yttrat de orden BÖR du läsa denna bok. Vem vet, den kanske kan snurra det i din själ som snurrat ur led rätt igen.

15 kr

Väl spenderade pengar!

RSS 2.0