Det börjar lukta seger, banne mig =)

Eller åtminstone ett nytt personbästa! Jag hade nämligen målet 100 nya böcker även förra året och nådde då 25 st. Det har jag nu passerat med god marginal, det ligger några böcker här brevid mig och väntar på att komma upp =)

Tänkte det kunde vara skoj att se vilka böcker jag läste förra året och vad jag minns om dem. Här kommer listan:


Evighetskoden (Atemis Fow) - Eoin Colfer
En ungdomsbok som handlar om ett ungt geni som även är en superbrottsling. Minns jag rätt så var det något av ett familjeföretag. Lättsam bok, passar utmärkt för den yngre generationen. Jag hittade den i någon reaback.


White Line Fever - Lemmy Kilmister
Lemmys självbiografi. Jo, den mannen har varit runt en del.

Människohamn - John Ajvide Lindqvist
Inte min favorit av hans böcker men bra. Han är riktigt skicklig.

Till dess din vrede upphör - Åsa Larsson
En deckare. Minns knappt vad den handlade om, inte min favoritgenre.

Vackra flickors lott - Alexander McCall Smith
En i serien om damernas detektivbyrå. Charmig som vanligt men jag kommer knappt ihåg vad den handlade om nu.

Hanteringen av odöda - John Ajvide Lindqvist

Riktigt bra. De döda kommer tillbaka och regeringen beter sig precis som man kunde förvänta sig - de gör bort sig.

Solstorm - Åsa Larsson


Capote - Gerald Clarke

Biografi, en bra sådan.

Tid för Odd - Dean Koontz


De små omständigheternas hus - Alexander McCall Smith


Valda verk av T.S. Spivet - Reif Larsen

Underbar bok. Den är (kanske) tänkt som en barn/ungdomsbok men läs säger jag! Illustrationerna är nyskapande och integrerade i själva berättelsen på ett sätt jag inte sett tidigare.

Svinajakten - Anna Bovaller


Guernseys litteratur-och potatisskalspajssällskap - Mary Ann Shaffer

Den här minns jag att jag läste på grund av titeln =) Helt okej bok.

Chefer från helvetet - Rosetta Sten

Har du jobbat på kontor någon gång kommer du garanterat älska denna. Även om du inte satt din fot på ett kontor eller om din arbetsplats var fullkomligt harmonisk kommer du skratta. Grymt skoj.

Smoke and mirrors - Neil Gaiman

En novellsamling.

Livet på scotland street 44 - Alexander McCall Smith


The Burglar on the Prowl - Lawrence Block
Ingen som helst aning, har jag verkligen läst denna?


Livet är kort Rytkönen lång - Arto Paasilinna

Gillade du Hundraåringen som klev ut genom ett fönster? Det är ett liknande upplägg här, i min skalle har dessa två berättelser blivit en - förvirrande.

Nation - Terry Pratchett



Toffs bok - Kalle Dixelius

Boken alla pratade om. Jag läste den och tyckte om den men känner inga varmare känslor för den såhär ett år senare. Kanske ska läsa igen när jag uppnått målet =)

Mörkrädd - Andreas Roman
Bra, krypande skräck. Gillar du rysare så läs!


Stil - Rebecka Thulin

Den hade jag glömt =) Inget nytt under solen där om jag minns rätt. Bra tips dock.

Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist
Bidde film både i sverige och usa på denna. Har inte sett någon av dem (än) men boken är bra.


Dyngkåt och hur helig som helst - Mia Skäringer

Den här var jag lite "tvungen" att läsa eftersom jag skulle gå och se hennes föreställning. Helt ok.

Stolthet och fördom och zombier - Jane Austen & Seth Grahame-Smith
Titeln, bara titeln. Finns ingen annan anledning att läsa denna bok. Nu har du läst titeln så känn dig fri att ignorera. Sååå dåligt skriven.


Bok Nr 24 - 27

24. Strax eftersolnedgången av Stephen King

Hans senaste novellsamling. Jag gillar noveller, snabbt att läsa =)

King har förmågan att skriva noveller som är packade med historia och som ofta fortsätter i hjärnbarken långt efter att jag läst klart. Det var två noveller i den här boken som bet sig fast lite extra: Pepparkaksflickan och Träningscykel båda handlar om träning på ett eller annats sätt.

25. Man bör förlåta (första lagen) av Joe Abercrombie

Här lyckades jag börja med andra boken i en serie så det var lite förvirrande till en början. Bra skriven med snabba kast. Jag kommer inte läsa resten av serien, blev inte SÅ nyfiken på karaktärerna eller hur det går. Gillar man fantasy så rekommenderar jag starkt den här serien. Jag tycker väldigt mycket om fantasy men har blivit ruskigt kräsen på gamla dar =)

26. Det mörka tornet VII

Sista boken. Sorgligt som alltid när jag tycker om en berättelse. Ett mycket bra avslut även om jag har liiite svårt för att King själv dyker upp som en karaktär i berättelsen. Han förklarar i efterordet hur han tänkte och varför vilket gör det lättare att förstå. Ändå är jag inte helt överrens med det, men det är också det jag gillar med serien - att det finns delar av berättelsen som jag måste finurla på för att få till det hela.

Har sett att det kommer en bok till i serien, den ser jag fram emot!

27. Den förlorade symbolen av Dan Brown

Jahapp, så har då jag också läst Dan Brown till slut. Kan mycket väl vara så att jag är sist med det =) Har dock ännu inte läst Da Vinci Koden *sådeså*

Som jag misstänkte så tycker jag riktigt bra om boken den är full av referenser och symboler så jag ska nog läsa den där Da Vinci i alla fall.


Bok Nr 20-23

Dags för en uppdatering av böckerna.

Det har blivit en del så jag samlar ihop dem, fyra som jag lånade på vårt eminenta stadsbibliotek för att de var tunna =).

20. Handbok i livets konst av Epiktetos

Epiktetos är en av de grekiska filosoferna och hans handbok är tunn, vilket var den huvudsakliga anledningen till att jag plockade med den hem från biblioteket. Jag ligger efter med mitt nyårslöfte och behöver lite tunna böcker som går snabbt att läsa. Den här boken läser du på en eftermiddag men den kommer hänga kvar en livstid. Den har korta texter med tips om hur man ska tackla livets problem. I huvudsak kan jag säga att den går ut på att inte ta det så allvarligt och att det är väldigt lite som man egentligen behöver oroa sig för. Det som man inte kan påverka bör man helt enkelt strunta i. Epiketos var en slav som blev fri och började undervisa i filosofi. Mer info finns på webben för den intresserade. Boken är klart värd att läsa även om den är gammal.

Ett exempel på vad du kan hitta i boken:

XLII
Glöm aldrig, när någon säger någonting elakt till dig eller gör någonting ont emot dig, att han tror sig ha rätt att säga eller göra så. Han kan ju inte gärna följa dina åsikter, han följer naturligtvis sina egna. Dömer han orätt, är skadan alltså hans egen; det är han själv som blir lidande. Håller han en riktig samordning av två satser för falsk, är det inte satserna som lider skada utan han själv som bedrar sig.
Om du ser saken på detta sätt, kan du bevara dit lugn varje gång du blir klandrad. Du behöver bara tänka: "Det där är hans uppfattning det."

Jag kommer köpa denna lilla pärla och införliva den i mitt bibliotek.


21. Anteckningsbok av Howard Phillip Lovecraft

Är du inte ett Lovecraft fan kan du lugnt hoppa över denna bok. Den är precis vad den utger sig för att vara - Lovecrafts anteckningsbok. Det är korta anteckningar om saker han fann intessanta och små upplägg till berättelser. Han har skrivit anteckningarna som stöd för sitt eget minne och därför är det inte helt glasklart alla gånger. Boken har kommentarer om vad anteckningarna kan betyda och de hjälper en hel del. Jag gillade den här boken, det var spännande att få en inblick i hur mannen tänkte.

22. Inte bara Hitler av Fredric Wertham

Intressant läsning. Jag fick en dålig smak i munnen av hur författarna försöker debattera mot aborträtten men även om jag inte håller med om allt de skriver så är det en bok värd att läsa.

23. H.P Lovecraft - Emot världen, emot livet av Michel Mouellebecq

Den här boken kan du gott läsa även om du inte är ett fan av Lovecrafts berättelser. Den beskriver Lovecraft utan ursäkter och utan att försköna. En intressant människa, det är spännande att få en inblick i hur han levde och hur han var.




RSS 2.0